Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A hideg és a vérnyomás
  2023-11-17 21:10:34, péntek
 
  A téli és őszi hideg megemeli a vérnyomást - tippek és táplálékok a vérnyomás csökkentésére

Az őszt és a telet sokan nem kedvelik, hiszen ilyenkor fázunk, gyakran kiszárad a bőrünk és még az ajkaink is kicserepesednek. A téli és őszi hideg még a vérnyomásnak sem tesz jót, hiszen megemeli azt.

Amikor a testünk hidegnek van kitéve, egyfolytában azon dolgozik, hogy annyi hőt tartson fenn, amennyit csak tud. A hidegben az erek összehúzódnak, hogy fenntartsák a testhőt, ezzel is melegen tartva bennünket. Mivel az ereink összeszűkülnek, így nagyobb erővel pumpálódik a vér az ereinkbe, hogy eljusson a szerveinkhez, ez viszont a vérnyomás emelkedését okozza.

Télen hajlamosak vagyunk hanyagolni a testmozgást, mert hideg van és egyébként is úgy érezzük, hogy a hideg évszakban több pihenésre van szükségünk. Az ülő életmódban töltött idő akár meg is duplázódhat a meleg évszakokhoz képest, ami szintén magas vérnyomást eredményez. Márpedig a magas vérnyomás ellen mi magunk tudunk a legtöbbet tenni. Még mielőtt gyógyszerre lenne szükségünk, két tényező is sokat segíthet, hogy a vérnyomásunk normalizálódjon. Ez pedig nem más, mint a testmozgás és az egészséges étrend. Mutatjuk is, hogy mit tegyünk a hideg évszakban, hogy kordában tartsuk a vérnyomásunkat.

Igaz, hogy az edzés, a rendszeres sport nagyon jó hatással van a szervezetre, de télen ha csak tehetjük, hanyagoljuk a kinti edzéseket, hiszen mint fentebb említettük, hideg hatására jelentősen megemelkedhet a vérnyomás. Télen és ősszel részesítsük előnyben az edzőteremben, a lakásban végzett mozgást.

Az is lényeges, hogy télen is rétegesen öltözködjünk és tartsuk melegen a testünket. Viseljünk sapkát, mivel ha nem tesszük, a fejünk is fázni fog, nem mellesleg hideg hatására a vérnyomásunk is az egekbe szökhet, és még a fejünk is megfájdulhat. Ne csak a fejünket védjük a hideg, szeles időjárástól, hanem a lábunkat és a kezünket is. Mindig viseljünk pamutzoknit és -kesztyűt.

A koffein és az alkoholos italok pillanatnyilag ugyan felmelegítik a testünket, azonban egy idő után szűkítik az ereket és ezzel csökkentik a testhőmérsékletünket. Ezzel pedig ismét csak a vérnyomásunk emelkedhet meg.

Télen hajlamosabbak vagyunk nem odafigyelni az egészséges étkezésre. Próbáljunk azonban a gyümölcsökre és a zöldségekre fókuszálni és minél kevesebb zsírosabb, fűszeresebb ételt fogyasztani. A feldolgozott ételeket is kerüljük, mert amellett, hogy nem egészségesek, még a túlsúlyért is felelőssé tehetők.

Léteznek olyan táplálékok, amelyek hatékonyak a magas vérnyomás természetes csökkentésében, most ezek közül mutatunk be néhányat. A bogyós gyümölcsök - mint a szamóca és a fekete áfonya - gazdagok antioxidáns vegyületekben, mégpedig antociánokban, amelyek összefüggésbe hozhatók a vérnyomás csökkenésével.

A cékla egy olyan gyökérzöldség, amely nitrogén-monoxidot tartalmaz. Ez egy olyan vegyület, amely nagyon alkalmas a szisztolés vérnyomás csökkentésére. A zöld leveles zöldségek mint a kelkáposzta vagy a spenót szintén vérnyomáscsökkentő előnyöket kínálnak.

A banán káliumban bővelkedik, amely ugyancsak stabilizálni tudja a vérnyomást. Sok káliumot tartalmaz még a bab, a paradicsom, a gomba és az avokádó.

Milyen táplálékokat fogyasszunk el és kerüljünk, hogy ne legyenek vérnyomásproblémáink?
Együnk sok teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és zöldséget. Kerüljük a cukros, édes italokat és ételeket. Ne együnk telített és transzzsírokban gazdag ételeket, illetve fogyasszunk alacsony zsírtartalmú táplálékokat és halakat, dióféléket, egészséges növényi olajokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: normalizálódjon, transzzsírokban, kicserepesednek, pillanatnyilag, vérnyomásunkat, összeszűkülnek, csökkentésében, csökkenésével, antociánokban, vegyületekben, gyökérzöldség, összefüggésbe, csökkentésére, megemelkedhet, összehúzódnak, hajlamosabbak, vérnyomásnak, szerveinkhez, táplálékokat, stabilizálni, vérnyomásunk, egyfolytában, öltözködjünk, edzőteremben, feldolgozott, felmelegítik, egészségesek, gyümölcsökre, zsírtartalmú, megfájdulhat, fűszeresebb, gyógyszerre, fogyasszunk, kelkáposzta, évszakokhoz, testmozgást, vérnyomást –, vérnyomás csökkentésére, telet sokan, testünk hidegnek, erek összehúzódnak, ereink összeszűkülnek, vérnyomás emelkedését, hideg évszakban, meleg évszakokhoz, magas vérnyomás, legtöbbet tenni, vérnyomásunk normalizálódjon, egészséges étrend, rendszeres sport, kinti edzéseket, lakásban végzett,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Szép estét  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Png virág  Paul David Tripp Április 19  Png nő  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Alázat  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A sors  Hiányzik  Png fotel  Boldog születésnapot a ma ünne...  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Alázat  Png rózsa csokor  Szép napot kívánok  Szép estét  Png csokor  Ágai Ágnes – Csendélet  Örülök, hogy látlak!  Adakozás  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Julian Brass gondolata  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png ház  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png fotel  Akarat  Makszim Gorkij gondolata  Szívem tiéd  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  képre írva  Adakozás  Alázat  Soha ne kedvezz...  A televizió nem a kultúrát kép...  Reménység és erő Krisztustól e...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Minden harmadik...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Jónás Tamás – Végtelen b...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Németh László tollából  Nevem  Szép estét  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  A jó emberek mindig szépek mar...  Kövesd a cowboyt!  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Kövesd a cowboyt!  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Adakozás  Jó éjszakát  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Alvó cicák  s immár én is felragyogva, ért...  Reménység és erő Krisztustól e...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
vérnyomást &#8211, vérnyomás csökkentésére, telet sokan, testünk hidegnek, erek összehúzódnak, ereink összeszűkülnek, vérnyomás emelkedését, hideg évszakban, meleg évszakokhoz, magas vérnyomás, legtöbbet tenni, vérnyomásunk normalizálódjon, egészséges étrend, rendszeres sport, kinti edzéseket, lakásban végzett, egekbe szökhet, fejünket védjük, alkoholos italok, vérnyomásunk emelkedhet, egészséges étkezésre, zöldségekre fókuszálni, feldolgozott ételeket, bogyós gyümölcsök, fekete áfonya, vérnyomás csökkenésével, olyan gyökérzöldség, olyan vegyület, szisztolés vérnyomás, zöld leveles, kelkáposzta vagy, spenót szintén, banán káliumban, normalizálódjon, transzzsírokban, kicserepesednek, pillanatnyilag, vérnyomásunkat, összeszűkülnek, csökkentésében, csökkenésével, antociánokban, vegyületekben, gyökérzöldség, összefüggésbe, csökkentésére, megemelkedhet, összehúzódnak, hajlamosabbak, vérnyomásnak, szerveinkhez, táplálékokat, stabilizálni, vérnyomásunk, egyfolytában, öltözködjünk, edzőteremben, feldolgozott, felmelegítik, egészségesek, gyümölcsökre, zsírtartalmú, megfájdulhat, fűszeresebb, gyógyszerre, fogyasszunk, kelkáposzta, évszakokhoz, testmozgást, zöldségekre, emelkedését, fogyasztani, duplázódhat, fenntartsák, odafigyelni, pamutzoknit, természetes, időjárástól, antioxidáns, hanyagoljuk, részesítsük, szervezetre, hanyagolni, hatékonyak, paradicsom, táplálékok, hajlamosak, emelkedhet, pumpálódik, gyümölcsök, szisztolés, egészséges, fókuszálni, szükségünk, vérnyomást, jelentősen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2587
  • e Hét: 27478
  • e Hónap: 58964
  • e Év: 263665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.